Larice

LARICE

Detalii tehnice

Densitatea lemnului

Greutatea pe m3 al lemnului de larice este destul de mare,în jur de 575kg.

Testul de duritate Janka

Testul Janka este util pentru a determina în mod direct cât de bine va rezista un lemn la lovituri, uzuri și accidentări, precum și pentru a prezice indirect dificultatea în cuie, înșurubare și șlefuire. Rezultatul de duritate Janka pentru afzelia este de 3290 N.

Rezistența la încovoiere

Rezistența la încovoiere este o măsură a rezistenței unei specii înainte de rupere. Poate fi folosit pentru a determina rezistența generală a unei specii de lemn. Spre deosebire de modulul de elasticitate, care măsoară deformarea lemnului, dar nu și rezistența sa finală. (Adică unele specii de lemn se vor încovoia sub stres, dar nu se vor rupe ușor). Rezistența la încovoiere pentru lemnul de afzelia este de 90 Mpa.

Modulul de elasticitate

Modulul de elasticitate măsoară rigiditatea unui lemn și este un bun indicator general al rezistenței sale. Conform testărilor afelia are un

modul de elasticitate de 11,8 Gpa.

 

Rezistența la compresiune

Rezistența la compresiune paralelă cu fibrele este o măsurare a rezistenței maxime la zdrobire a lemnului atunci când forța este aplicată la capetele lemnului (compresia este paralelă cu fibrele). Conform testărilor afzelia are o rezistență la compresiune de 52 Mpa.

 

Umflarea şi contragerea lemnului

Sunt fenomene deosebit de importante care se petrec în lemn odată cu modificarea conţinutului de apă

legată din pereţii celulari şi constau în variaţia dimensiunilor şi volumului acestuia la pătrunderea apei în lemn, respectiv la eliminarea apei din lemn. Având în vedere higroscopicitatea lemnului, aceste fenomene sunt permanente şi au un caracter pendular, purtând şi denumirea de jocul lemnului. Acesta nu poate fi împiedicat, ci doar diminuat prin diferite procedee de stabilizare a lemnului.Umflarea lemnului constă în mărirea dimensiunilor și volumui lemnului iar contragerea lemnului este un fenomen opus umflării şi constă în micşorarea dimensiunilor şi volumului datorită micşorării conţinutului de apă legată.

Umflarea și contragerea lemnului pe direcție radială = 4,2 %

Umflare și contragerea pe direcție tangențială = 8,2%

Umflare și contragerea Voumentrică = 12,5%

Culoare/Aspect

 

lemn Duglas

Duramenul variază de la galben la un maro roșcat mediu. Alburnul îngust fiind aproape alb și este clar delimitat de duramen. Nodurile sunt multe dar de obicei sunt mici.

Granulație/ Textură

Fibra lemnului este în general dreaptă sau răsucită(torsă), textura fiind uniformă cu o senzație grasă sau uleioasă. Traheidele sunt cu deschidere mică, cu inele anuale înguste şi grad ridicat de uniformitate, cu diferenţă redusă între lemnul timpuriu şi târziu

Rezistența la putrezire

Moderat durabil în ceea ce privește rezistența la putrezire fiind cunoscut în țară la noi drept „stejarul rășinoaselor”.

Miros

Laricele sau zada europeană poate avea un miros de rășină puternic atunci când este prelucrat.

Alergii/Toxicitate în momentul prelucrării

Deși reacțiile severe sunt destul de rare, s-a raportat că speciile de lemn din genul Larix provoacă iritații ale pielii, precum și urticarie și leziuni ale pielii.

Preț/Disponibilitate

Zada este recoltată pentru cheresteaua de construcții având o durabilitate ridicată dar nu crește în toate zonele și acest fapt ridică prețul.

Sustenabilitate

Această specie nu este listata în apendicele CITES și este raportată de IUCN ca fiind o specie fără probleme de creștere.

Deși laricele este aparține rășinoaselor, este de foioase pierzându-și fruzele (acele) toamna și poate avea o formă de creștere plăcută, care seamănă oarecum cu o gimnospermă ramificată. Arborii sunt plantați în mod obișnuit ca arbori ornamentali în Europa. Leușteanul frumos de armoniac produce o suprafață a lemnului de culoare mai închisă. Furnirul „afumat de zadă” este uneri folosit ca furnir decorativ.

 

*Informații preluate de pe wooddatabase.