Stejar

Stejar (oak)

Densitatea lemnului

Greutatea pe m3 al lemnului de afzelia este destul de mare,în jur de 675kg.

Testul de duritate Janka

Testul Janka este util pentru a determina în mod direct cât de bine va rezista un lemn la lovituri, uzuri și accidentări, precum și pentru a prezice indirect dificultatea în cuie, înșurubare și șlefuire. Rezultatul de duritate Janka pentru afzelia este de 4980 N.

Rezistența la încovoiere

Rezistența la încovoiere este o măsură a rezistenței unei specii înainte de rupere. Poate fi folosit pentru a determina rezistența generală a unei specii de lemn. Spre deosebire de modulul de elasticitate, care măsoară deformarea lemnului, dar nu și rezistența sa finală. (Adică unele specii de lemn se vor încovoia sub stres, dar nu se vor rupe ușor). Rezistența la încovoiere pentru lemnul de afzelia este de 97,1 Mpa.

Modulul de elasticitate

Modulul de elasticitate măsoară rigiditatea unui lemn și este un bun indicator general al rezistenței sale. Conform testărilor afelia are un

modul de elasticitate de 10,6 Gpa.

 

Rezistența la compresiune

Rezistența la compresiune paralelă cu fibrele este o măsurare a rezistenței maxime la zdrobire a lemnului atunci când forța este aplicată la capetele lemnului (compresia este paralelă cu fibrele). Conform testărilor afzelia are o rezistență la compresiune de 46,3 Mpa.

 

Umflarea şi contragerea lemnului

Sunt fenomene deosebit de importante care se petrec în lemn odată cu modificarea conţinutului de apă

legată din pereţii celulari şi constau în variaţia dimensiunilor şi volumului acestuia la pătrunderea apei în lemn, respectiv la eliminarea apei din lemn. Având în vedere higroscopicitatea lemnului, aceste fenomene sunt permanente şi au un caracter pendular, purtând şi denumirea de jocul lemnului. Acesta nu poate fi împiedicat, ci doar diminuat prin diferite procedee de stabilizare a lemnului.Umflarea lemnului constă în mărirea dimensiunilor și volumui lemnului iar contragerea lemnului este un fenomen opus umflării şi constă în micşorarea dimensiunilor şi volumului datorită micşorării conţinutului de apă legată.

Umflarea și contragerea lemnului pe direcție radială = 4,7 %

Umflare și contragerea pe direcție tangențială = 8,4%

Umflare și contragerea Voumentrică = 13%

Culoare/Aspect

lemn Stejar

Duramenul este de un maro deschis până la mediu, de obicei cu un turn de măsline, deși poat exista o cantitate destul de mare de variație a culorii. Alburnul aproape alb până la maro deschis nu este întotdeauna bine delimitat de duramen.

Granulație/ Textură

Granulația este dreaptă având o textura grosieră neuniformă având raze mari şi zone de parenchim pronunţate. Poate avea fibră neregulată sau răsucită, în funcție de condițiile de creștere al arborelui.

Rezistența la putrezire

Stejarul european a fost evaluat ca având o rezistență foarte bună la putrezire și este utilizat în mod uzual în aplicațiile de construcții de bărci.

Miros

Are un miros relevator care este comun pentru majoritatea arborilor din specia quercus (stejar), miros de tanin.

Alergii/Toxicitate în momentul prelucrării

Deși reacțiile severe sunt rare, stejarul poate irita ochii, pielea sau poate da simptome asemănătoare astmului.

Preț/Disponibilitate

Cultivat pe scară largă și disponibil în toata Europa, stejarul nu este un lemn foarte ieftin din cauza randamentului extrem de scăzut.

Sustenabilitate

Această specie nu este listata în apendicele CITES și este raportată de IUCN ca fiind o specie fără probleme de creștere.

*Informații preluate de pe wooddatabase