Afzelia

AFZELIA

Detalii tehnice

Densitatea lemnului

Greutatea pe m3 al lemnului de afzelia este destul de mare,în jur de 835kg

Testul de duritate Janka

Testul Janka este util pentru a determina în mod direct cât de bine va rezista un lemn la lovituri, uzuri și accidentări, precum și pentru a prezice indirect dificultatea în cuie, înșurubare și șlefuire. Rezultatul de duritate Janka pentru afzelia este de 8230 N.

Rezistența la încovoiere

Rezistența la încovoiere este o măsură a rezistenței unei specii înainte de rupere. Poate fi folosit pentru a determina rezistența generală a unei specii de lemn. Spre deosebire de modulul de elasticitate, care măsoară deformarea lemnului, dar nu și rezistența sa finală. (Adică unele specii de lemn se vor încovoia sub stres, dar nu se vor rupe ușor). Rezistența la încovoiere pentru lemnul de afzelia este de 109 Mpa.

Modulul de elasticitate

Modulul de elasticitate măsoară rigiditatea unui lemn și este un bun indicator general al rezistenței sale. Conform testărilor afelia are un

modul de elasticitate de 11,75 Gpa.

 

Rezistența la compresiune

Rezistența la compresiune paralelă cu fibrele este o măsurare a rezistenței maxime la zdrobire a lemnului atunci când forța este aplicată la capetele lemnului (compresia este paralelă cu fibrele). Conform testărilor afzelia are o rezistență la compresiune de 66 Mpa.

 

Umflarea şi contragerea lemnului

Sunt fenomene deosebit de importante care se petrec în lemn odată cu modificarea conţinutului de apă

legată din pereţii celulari şi constau în variaţia dimensiunilor şi volumului acestuia la pătrunderea apei în lemn, respectiv la eliminarea apei din lemn. Având în vedere higroscopicitatea lemnului, aceste fenomene sunt permanente şi au un caracter pendular, purtând şi denumirea de jocul lemnului. Acesta nu poate fi împiedicat, ci doar diminuat prin diferite procedee de stabilizare a lemnului.Umflarea lemnului constă în mărirea dimensiunilor și volumui lemnului iar contragerea lemnului este un fenomen opus umflării şi constă în micşorarea dimensiunilor şi volumului datorită micşorării conţinutului de apă legată.

Umflarea și contragerea lemnului = 3,3 %

Umflare și contragerea pe direcție tangențială = 4,8%

Umflare și contragerea Voumentrică = 8,2%

Culoare/Aspect

lemn Afzelia

Duramenul este auriu până la maro roșcat. Alburnul bine definit este un alb gălbui pal. Culoarea tinde să se întunece cu vârsta.

Granulație/ Textură

Fibra lemnului este răsucită (torsă) constând în devierea fibrelor lemnului dupa linii ondulate destul de regulat,devierea putănd fi în plan radial sau tangențial.Are o textură uniformă, medie spre grosieră în mod natural fiind lucios.

Rezistența la putrezire

Evaluat ca fiind foarte durabil și rezistent moderat la termite și susceptibil la alte atacuri de insecte, deși are o rezistență bună la dăunătorii marini.

Miros

Fără miros caracteristic.

Alergii/Toxicitate în momentul prelucrării

Sa raportat că unele specii din genul Afzelia provoacă iritații ale pielii, ochilor și căilor respiratorii, precum și strănuturi.

Preț/Disponibilitate

Este uneori exportat în europa dar cel mai des este utilizat la nivel local (în special în Mozambic). Prețurile la noi în țară sunt destul de mari.

Sustenabilitate

Această specie nu este listata în apendicele CITES și este raportată de IUCN ca fiind o specie fără probleme de creștere.