Accoya lemn rasinos acetilat

Lemn Accoya

Densitatea lemnului

Greutatea pe m3 al lemnului de accoya este în jur de 512kg..

Testul de duritate Janka

Testul Janka este util pentru a determina în mod direct cât de bine va rezista un lemn la lovituri, uzuri și accidentări, precum și pentru a prezice indirect dificultatea în cuie, înșurubare și șlefuire. Rezultatul de duritate Janka pentru accoya este de 4100 N pentru elementele tangențiale.

Rezistența la încovoiere

Rezistența la încovoiere este o măsură a rezistenței unei specii înainte de rupere. Poate fi folosit pentru a determina rezistența generală a unei specii de lemn. Spre deosebire de modulul de elasticitate, care măsoară deformarea lemnului, dar nu și rezistența sa finală. (Adică unele specii de lemn se vor încovoia sub stres, dar nu se vor rupe ușor). Rezistența la încovoiere pentru lemnul de afzelia este de39 MPa.

Modulul de elasticitate

Modulul de elasticitate măsoară rigiditatea unui lemn și este un bun indicator general al rezistenței sale. Conform testărilor afelia are un

modul de elasticitate de5,29 GPa.

 

Rezistența la compresiune

Rezistența la compresiune paralelă cu fibrele este o măsurare a rezistenței maxime la zdrobire a lemnului atunci când forța este aplicată la capetele lemnului (compresia este paralelă cu fibrele). Conform testărilor afzelia are o rezistență la compresiune de 22,4 MPa.

 

Umflarea şi contragerea lemnului

Sunt fenomene deosebit de importante care se petrec în lemn odată cu modificarea conţinutului de apă

legată din pereţii celulari şi constau în variaţia dimensiunilor şi volumului acestuia la pătrunderea apei în lemn, respectiv la eliminarea apei din lemn. Având în vedere higroscopicitatea lemnului, aceste fenomene sunt permanente şi au un caracter pendular, purtând şi denumirea de jocul lemnului. Acesta nu poate fi împiedicat, ci doar diminuat prin diferite procedee de stabilizare a lemnului.Umflarea lemnului constă în mărirea dimensiunilor și volumui lemnului iar contragerea lemnului este un fenomen opus umflării şi constă în micşorarea dimensiunilor şi volumului datorită micşorării conţinutului de apă legată.

Umflarea și contragerea lemnului pe direcție radială = 0,8 %

Umflare și contragerea pe direcție tangențială = 1,5%

lemn accoya

Culoare/Aspect

Este un lemn rășinos de culoare alb crem cu o nuanță de galben sau roșu brun.

Granulație/ Textură

Molidul are o fibră răsucită, uniformă fiind deviate elicoidal în jurul axei longitudinale al arborelui, fibrele rămânând paralele între ele. Direcția de răsucire poate fi atât spre dreapta cât și spre stânga. Textura este în mare uniformă.

Rezistența la putrezire

Accoya face parte din clasa 1 de durabilitate naturală fiind rezistent în exterior, fara protectie peste 25 de ani.

Sustenabilitate

Molidul și pinul din care se produce accouya nu sunt listate în CITES și sunt raportate de IUCN ca nefiind specii cu probleme de creștere.