Meranti Shorea (lemn exotic)

Meranti este o specie de lemn cunoscută pentru rezistența sa la putregai și insecte, precum și pentru durabilitatea sa în diverse condiții de mediu. În plus, meranti este apreciat pentru greutatea sa moderată, care îl face ușor de prelucrat și de utilizat în diverse aplicații

Lemnul din genul Shorea, cunoscut și sub denumirea de „Luan”, este răspândit în Asia de Sud-Est și oferă o varietate abundentă de specii, fiecare având proprietăți distincte în ceea ce privește prelucrarea, aspectul și rezistența mecanică.

Există cinci grupe principale de meranti (Luan):

  1. Meranti roșu deschis (light red meranti): Această specie prezintă nuanțe ușor roșiatice și este utilizată în diverse aplicații, inclusiv mobilier, tamplarie, pardoseli și construcții interioare.
  2. Meranti roșu închis (dark red meranti): Această variantă are o nuanță mai închisă de roșu și se caracterizează prin rezistența sa. Este folosită frecvent în construcții, producția de ferestre și uși, precum și în fabricarea de mobilă durabilă.
  3. Meranti alb (white meranti): Acest tip de meranti se remarcă prin culoarea deschisă și uniformă. Este utilizat în special în producția de mobilă și construcții, oferind un aspect plăcut și rezistență adecvată.
  4. Meranti galben (yellow meranti): Meranti galben are o nuanță distinctivă de galben și este apreciat pentru calitățile estetice și durabilitatea sa. Este adesea folosit în producția de mobilă și pardoseli, aducând o notă caldă și naturală.
  5. Balau: Balau, care face parte din familia meranti, este cunoscut pentru rezistența sa remarcabilă. Este utilizat frecvent în construcții și în producția de terase, garduri și mobilier de exterior durabil.

Este important de menționat că denumirea de „mahon filipinez” asociată cu meranti nu are legătură cu speciile considerate „mahon adevărat” din genurile Swietenia și Khaya. Aceasta este doar o denumire locală și nu indică aceeași calitate sau caracteristici specifice.

În concluzie, lemnul din genul Shorea, cunoscut sub denumirea de „Luan”, oferă o varietate diversă de specii, fiecare având caracteristici unice și potrivite pentru diverse aplicații în construcții și producția de mobilă. Este important să se înțeleagă diferențele între speciile de meranti și „mahonul adevărat” pentru a alege cel mai potrivit material în funcție de nevoi și preferințe individuale.