Sustenabilitatea si rolul ecologic

Sustenabilitate și rol ecologic

Lemnul este cel mai ecologic material care există, atâta timp cât utilizarea lemnului se realizează în conformitate cu criteriile care garantează supraviețuirea pădurii, lemnul este cel mai ecologic material care există. Cu alte cuvinte, atunci când utilizăm lemn, promovăm întreținerea și creșterea pădurilor, reducând în același timp efectul de seră. Standardizarea și managementul calității produselor din lemn face posibilă extinderea gamei de aplicații fiind în același timp și mult mai sigură.

Molidul, cea mai abundentă și repede crescătoare specie din pădurea autohtonă este o valoare strategică în dezvoltarea durabilă a regiunii noastre. Utilizarea durabilă a acestei resurse contribuie la conservarea pădurilor noastre, care pe lângă frumusețea lor, îmbogățesc solurile, flora și fauna din România.
În plus, pădurile oferă o gamă largă de avantaje sociale și economice, deoarece contribuie la generarea de locuri de muncă directe și indirecte în regiunile în care cresc (zonele rurale) și de asemenea, beneficiile generate de prelucrarea și comercializarea produselor lemnoase.

Un arbore de molid ajunge la vârsta optimă de exploatabilitate în 115-120 de ani. După aceea, începând regresul. Un arbore, indiferent de specie are nevoie ca să se dezvolte de dixiod de carbon, în schimb produce oxigenul necesar nouă. La molid de exemplu, care este printre cei mai răsândiți de la noi din țară, nu trebuie depășită această vârstă pentru că tot dioxidul de carbon înmagazinat de-a lungul vieții este retrimis în atmosferă. În acest caz, pădurarii trebuie să intervină și să taie acei arbori care și-au îndeplinit menirea, făcând lucruri mai sustenabile pentru economie și societate.

 

SM WOOD PRODCOM