de ce ferestre lemn

De ce ferestre din lemn?

Pentru că lemnul este singurul material 100% regenerabil și sustenabil din care se poate executa tâmplăria exterioară a clădirilor.

Arborii susțin viața prin rădăcini care absorb apa și prin frunze care captează dioxidul de carbon din aer. Interacționând cu razele soarelui, prin procesul de fotosinteză frunzele eliberează oxigen, care este esențial pentru noi.

Pe lângă fotosinteză, pădurile fac viața mai sustenabilă prin căi indirecte:

– modifică repartiţia precipitaţiilor şi cresc local umiditatea- reduc viteza vântului;
– ajută la prevenirea eroziunii pământului, pentru a fi scut împotriva inundațiilor și a precipitațiilor
– păstrează un timp mai îndelungat stratul de zăpadă.

Lemnul este în mod tradițional material de construcție, utilizarea acestuia fiind benefică pentru natură. Pădurile sunt protejate peste tot în lume cu scheme manageriale bine puse la punct. Pentru fiecare arbore tăiat, alți minimum doi sunt plantați. Este de asemenea cunoscut faptul că arborii mai tineri sunt mult mai eficienți în procesul de fotosinteză, reducând cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă și producând mai mult oxigen decât arborii maturi care au depășit o anumită vârstă.

Cantitatea de energie reținută de arbori în lemn de-a lungul vieții este de 2,6 GJ/ m3. Tâmplăria din lemn se poate recicla la sfârșitul ciclului de viață, în mai multe scopuri: producția de așchii de lemn (pentru OSB, PAL sau MDF) sau proiecte proprii în grădină. În țările mai dezvoltate lemnul se poate arde în echipamente care, în loc să polueze aerul, produc energie electrica și termică din gazele emise.

Fabricarea tâmplăriei din lemn necesită o cantitate de energie de 11 ori mai mică decât cea din PVC.

S-au efectuat studii asupra cantității de energie reținute într-o fereastră de 1,2 x 1,2 m echipată cu sticlă termopan umplută cu gaz, astfel o fereastră:
– din aluminiu are integrat 5978 MJ
– una din PVC – 2657 MJ
– din lemn – 738 MJ
– lemn placat cu aluminiu – 899 MJ.

În ultima perioadă s-au efectuat studii asupra diferenței de poluare dintre ferestrele din lemn, PVC și aluminiu cu rezultatul unei rații de 1:11:26, respectiv lemnul poluează cel mai puțin, iar aluminiul de 26 de ori mai mult.

Durata medie de utilizare a tâmplăriei este de:

– 43,6 de ani pentru tâmplăria din aluminiu,

– 24,1 de ani pentru tâmplăria din PVC,

– 39,6 de ani pentru tâmplăria din lemn

– 46,7 de ani pentru tâmplăria din lemn + aluminiu.

Aceasta durată medie s-a constatat după efectuarea mai multor teste intense pentru ca procesele de degradare să se întâmple în mod accelerat față de viața reală, rezultatele reale putând fi mai mari.

De ce sa nu alegem ferestre din lemn? Alege viața, alege lemnul!

Mai multe detalii despre ferestrele produse de noi puteti gasi aici

Puteți citi articolul complet pe aici

SM-WOOD-PRODCOM