PIN
Densitatea lemnului
Greutatea pe m3 al lemnului de afzelia este destul de mare,în jur de 550kg.
Testul de duritate Janka
Testul Janka este util pentru a determina în mod direct cât de bine va rezista un lemn la lovituri, uzuri și accidentări, precum și pentru a prezice indirect dificultatea în cuie, înșurubare și șlefuire. Rezultatul de duritate Janka pentru afzelia este de 2420 N.
Rezistența la încovoiere
Rezistența la încovoiere este o măsură a rezistenței unei specii înainte de rupere. Poate fi folosit pentru a determina rezistența generală a unei specii de lemn. Spre deosebire de modulul de elasticitate, care măsoară deformarea lemnului, dar nu și rezistența sa finală. (Adică unele specii de lemn se vor încovoia sub stres, dar nu se vor rupe ușor). Rezistența la încovoiere pentru lemnul de afzelia este de 83,3 Mpa.
Modulul de elasticitate
Modulul de elasticitate măsoară rigiditatea unui lemn și este un bun indicator general al rezistenței sale. Conform testărilor afelia are un
modul de elasticitate de 10,8 Gpa.
Rezistența la compresiune
Rezistența la compresiune paralelă cu fibrele este o măsurare a rezistenței maxime la zdrobire a lemnului atunci când forța este aplicată la capetele lemnului (compresia este paralelă cu fibrele). Conform testărilor afzelia are o rezistență la compresiune de 41,5 Mpa.
Umflarea şi contragerea lemnului
Sunt fenomene deosebit de importante care se petrec în lemn odată cu modificarea conţinutului de apă
legată din pereţii celulari şi constau în variaţia dimensiunilor şi volumului acestuia la pătrunderea apei în lemn, respectiv la eliminarea apei din lemn. Având în vedere higroscopicitatea lemnului, aceste fenomene sunt permanente şi au un caracter pendular, purtând şi denumirea de jocul lemnului. Acesta nu poate fi împiedicat, ci doar diminuat prin diferite procedee de stabilizare a lemnului.Umflarea lemnului constă în mărirea dimensiunilor și volumui lemnului iar contragerea lemnului este un fenomen opus umflării şi constă în micşorarea dimensiunilor şi volumului datorită micşorării conţinutului de apă legată.
Umflarea și contragerea lemnului pe direcție radială = 5,2 %
Umflare și contragerea pe direcție tangențială = 8,3%
Umflare și contragerea Voumentrică = 13,6%
Culoare/Aspect
Este un lemn rășinos cu duramen roșcat deschis, alburnul fiind de culoare galben pal până la aproape alb.
Granulație/ Textură
Pinul are o fibră răsucită(torsă), cu o textură fină şi grosieră însă cheresteaua trebuie sortată bine fiind în mare plină de noduri. Conține multe pungi cu rășină care trebuie îndepărtate.
Rezistența la putrezire
Făcând parte din clasa 4 de durabilitate naturală fără protecție s-ar degrada în 10 ani. Duramenul este considerat ca fiind moderat durabil până la nedurabil în ceea ce priveste rezistența la descompunere. Pinul poate fi trata ușor cu conservanți și poate fi utilizat ulterior în aplicații exterioare.
Miros
Miros de rășină în momentul prelucrării.
Alergii/Toxicitate în momentul prelucrării
S-a raportat că prelucrarea pinului poate provoca reacții alergice ale pielii sau simptome asemănătoare astumului la unele persoane.
Preț/Disponibilitate
Pinul silvestu este recoltat în mod uzual pentru cheresteaua de construcții și celuloză. Însă daca se sortează se pot produce și elemente din lemn stratificat pentru ferestre.
Sustenabilitate
Pinul nu este listat în apendicele CITES și este raporta de IUCN ca nefiind o specie cu probleme de creștere.
*Informații preluate de pe wooddatabase